Fietspedalen kopen

Klikpedaal

Het klinkt in eerste instantie misschien eng om uw voeten vast te zetten aan de fiets. Wat nou als u moet remmen voor een stoplicht en vergeet dat uw voeten vastzitten? Geen paniek, binnen de kortste keren bent u eraan gewend. Als u het eenmaal gewend bent, dan kunt u nooit meer zonder. Het is natuurlijk niet voor niets zo dat bijna elke mountainbiker of racefietser tegenwoordig 'klikt'. Eigenlijk is een klikpedaal heel simpel gezegd een pedaal waar uw voeten in kunnen worden vastgeklikt. Het voordeel hiervan is dat u zowel bij de opwaartse als de neerwaartse trapbeweging kracht kunt zetten. Op deze manier kan de kracht beter worden verdeeld tijdens een lange fietstocht of kan in een korte tijd extra kracht worden gezet voor een nóg snellere tijd.

Schoenplaatje

Enkel de klikpedalen zijn niet voldoende, de pedalen klikken nou eenmaal niet zomaar vast aan een schoen. Hier zijn zogenaamde schoenplaatjes voor uitgevonden. Deze plaatjes kunt u onder uw schoenen bevestigen, zodat deze vervolgens weer vastgeklikt kunnen worden op het pedaal. Als u ervaring heeft met skiën, dan voelt het als vertrouwd om bij het opstappen de schoenen in het pedaal te klikken. In het geval dat dit alles helemaal nieuw voor u is, kijk dan zeker eens naar de tips en tricks onderaan deze pagina.

Welke pedalen zijn er?

Mountainbike pedalen

Mountainbike pedalen zijn onmisbaar tijdens een stevige fietstocht door het bos. Maar welke heeft u nodig? Er zitten een aantal verschillen in pedalen voor mountainbikers en voor racefietsers. Het grootste verschil is het schoenplaatje. Deze is bij de mountainbike variant eigenlijk een stuk praktischer ontworpen. De plaatjes worden meer in de schoen verwerkt. Dit ziet er niet alleen stijlvoller uit, maar maakt het lopen ook een stuk gemakkelijker. Standaard steken de schoenplaatjes wat uit onder de schoenen. Combineer dit met de spekgladde zolen van fietsschoenen en u bent ervan verzekerd om de grond een keer van dichtbij te zien zullen we maar zeggen. Om deze redenen gebruiken zelfs racefietsers vaak nog mountainbike pedalen en schoenplaatjes, ook al ziet dat er misschien gek uit. Verder is bijkomend voordeel van deze schoenplaatjes, dat er geen boven of onderkant is. De plaatjes kunnen op beide manieren op de schoenen worden gemonteerd.

Racefiets pedalen

U vraagt uzelf nu wellicht af waarom er dan ook racefiets pedalen bestaan, als de mountainbike variant zo fijn is. Dit heeft alles te maken met fietscomfort. De pedalen voor racefietsen zijn wat groter, waardoor het gewicht van uw voeten beter wordt verdeeld. Het voordeel hiervan is dat op langere termijn of bij stevige inspanning u minder snel last krijgt van de voeten. Elke fietser kent het gevoel van brandende voeten en dit wordt met racefiets pedalen dus een stuk verminderd. Een ander bijkomend voordeel is dat het gewicht in deze pedalen zo is verdeeld, dat het klikbaren gedeelte altijd boven komt. Dit zorgt voor eenvoudig vastklikken van de schoenen en dus sneller opstappen.

Welke pedaalsystemen zijn er?

Look

Look heeft een pedaalsystemen met een groot raakvlak en de beweging om in te klikken is relatief klein. Het voordeel hiervan is dat de kracht goed verdeeld wordt en op de langere termijn u minder last heeft van vermoeide voeten. De bijbehorende schoenplaatjes komen in 3 varianten en het verschil hierin zit hem in de speling, deze zit tussen de 0 en 9 graden. Met kleur wordt het verschil aangeduid. Rood heeft de meeste speling, grijs zit er tussenin en zwart heeft geen speling. Het voordeel van speling is dat het minder belastend is voor de knieën. Er wordt geadviseerd om niet met zwart te beginnen. De plaatjes kunnen met 3 boutjes eenvoudig op de schoenen gemonteerd worden.

Shimano

De pedaalsystemen van Shimano lijken in veel opzichten op de pedalen van Look. Het uiterlijk en de manier van bevestigen op de schoenen is hetzelfde. Het verschil zit in de schoenplaatjes, deze zijn anders gekleurd en zijn makkelijker om op te lopen. Ook zit er onder het plastic laagje een metalen frame die niet kapot te krijgen is. De Simano pedalen zijn van uiterst goede kwaliteit, de asjes en lagers staan bijvoorbeeld bekend als onverwoestbaar. Een ander verschil is dat het raakvlak van het Shimano systeem wat kleiner is en de in-klik-beweging wat groter.

Speedplay

Dit merk pakt het helemaal anders aan. Speedplay draait het systeem voor de klassieke klikpedalen om en heeft het plastic gedeelte dat normaal onder de schoen bevestigd wordt nu op het pedaal zelf zitten. Het veersysteem dat normaal op het pedaal zit, wordt met Speedplay juist weer onder de schoen geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het pedaal zelf dubbelzijdig en een stuk kleiner kan zijn. Door het ronde ontwerp, draait het pedaal vanzelf weer op de juiste positie en hoeft u geen in-klik-beweging te maken. Een simpele trap en uw voet zit vast. Door de lage veerspanning gaat ook het uitklikken eenvoudig, zonder dat u bang hoeft te zijn dat de voeten losschieten in een scherpe bocht. Het merk gaat er wel vanuit dat u een aantal keer per jaar onderhoud pleegt aan de pedalen, dit is zeker nodig de levensduur te vergroten.

Time iClic

iClic is een pedaalsysteem van het Franse Topmerk Time. Zij hebben al het legendarische systeem ATAC op hun naam staan en nu ook iClic. Dit systeem is anders door het extreem grote gebruiksgemak. Het in- en uitklikken van de voeten bestaat uit het plaatsen en optillen van de voet, niet meer en niet minder. Het voelt alsof de voet met een magneet vastgezet wordt en er is dus geen sprake van een 'klik-gevoel'. U hoeft niet bang te zijn dat uw voeten uit het pedaal schieten, want u kunt de pedalen handmatig afstellen. Verder zijn de pedalen kwalitatief erg goed en zijn ze ook nog knie vriendelijk. Aangezien veel fietsers last hebben van knie problemen, is dat zeker een welkom voordeel.

Tips en tricks

Beginners

Voor beginners kan het fietsen met klikpedalen wat lastig zijn. U zult niet de eerste zijn die even vergeet vast te zitten aan de fiets en vervolgens op de zij terecht komt. De fysieke schade valt vaak mee, maar uw ego komt er in dit geval wellicht iets minder goed vanaf. Om dit soort situaties te voorkomen wordt geadviseerd om vooraf even te oefenen met opstappen. U kunt hiervoor de eerste de beste lantaarnpaal, muur of zelfs persoon pakken en daaraan vasthouden. Vervolgens klikt u de schoenen in de pedalen en er weer uit. Op deze manier creëert u het benodigde gevoel en blijft u gewoon rechtop staan tijdens de fietstochten.

Een andere tip is om de beroemde 'waggel' vooraf goed te oefenen. Het is hierboven al even kort benoemd, maar de schoenplaatjes in combinatie met de schoenzolen is erg glad. Er wordt geadviseerd om altijd even feeling te krijgen met het lopen met schoenplaatjes, zodat u niet verrast wordt bij het afstappen. Als u goed om u heen kijkt ziet u fietsers vaak waggelen, omdat normaal lopen eigenlijk niet of nauwelijks mogelijk is. Schaam u daarom niet om wat ongemakkelijk te lopen. Want zeg nou zelf, u loopt liever wat moeilijker dan dat u om de 5 stappen op de grond ligt toch?

Ons topmerk

Look is een Frans merk dat is opgericht in 1984. Zij waren de eerste die kliploze pedalen op de markt hebben gezet. Look is overgegaan van het vastklippen van de schoenen, naar het vastklikken van de schoenen. Het grote voordeel hiervan is dat het vele malen sneller is om uzelf vast te klikken aan en los te maken van de fiets. Daarnaast zijn klikpedalen ook stijlvoller dan klippedalen. Look is dus voorloper op de rest en heeft in de afgelopen jaren haar pedalen weten te perfectioneren tot de kwalitatieve hoogstandjes die het merk nu aanbiedt. Met de pedalen van Look zit u altijd goed. Klik op het logo om het volledige assortiment van Look te vinden.

Look (company) - Wikipedia

Een greep uit de collectie fietspedalen en schoenplaatjes: